Większość osób lubi czosnek i uważa, że jest on bardzo zdrowy. Warto jednak raz na jakiś czas przejrzeć najnowsze wyniki badań i sprawdzić aktualne stanowisko naukowców. Znalazłam więc bieżące doniesienia na temat związku czosnku z odpornością na koronawirusa oraz jego bezpieczeństwa dla zdrowia.
Czosnek pospolity – co o nim wiemy?
Czosnek pospolity (Allium sativum L.) jest uprawiany już od około 5 tys. lat, więc wiemy na jego temat bardzo dużo. Łacińska nazwa Allium Sativum pochodzi od słów: all – ostry oraz sativum – uprawny.
Ząbki czosnku zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor, selen, mangan i związki przeciwutleniające, takie jak flawonoidy. Jednak najwięcej swoich właściwości, czosnek zawdzięcza allicynie – substancji biologicznie aktywnej.
Czosnek – w jaki sposób zwiększa odporność?
Związki zawarte w czosnku pobudzają komórki układu odpornościowego, dzięki czemu organizm człowieka jest lepiej chroniony przed chorobami. Ponadto czosnek zabija bakterie i wirusy oraz działa przeciwzapalnie.
Czosnek a COVID-19
Z najnowszych badań wynika, że czosnek może łagodzić szkodliwe skutki spowodowane przez COVID-19, takie jak zwłóknienie i uraz płuc. Ponadto, substancje bioaktywne znajdujące się w czosnku zwiększają odporność na zakażenie koronawirusem i mogą zapobiegać jego rozprzestrzenianiu się po organizmie.
Czosnek – przeciwwskazania i skutki uboczne
Spożywanie czosnku jest generalnie bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych, istnieją jednak pewnie fakty o których warto wiedzieć:
– czosnek obniża stężenie leptyny (hormonu sytości), co może spowodować zwiększoną ochotę na jedzenie. Osoby chorujące na COVID-19 bardzo często tracą apetyt, więc dla nich ta cecha jest jak najbardziej pożądana.
– czosnku nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (np. warfaryna), ponieważ powoduje on zwiększenie ich działania.
– nie wolno jeść czosnku przed zabiegami operacyjnymi.
– czosnek u niektórych osób może powodować zgagę, bóle brzucha i wzdęcia. Warto jednak zasięgnąć opinii lekarza i dowiedzieć się co jest prawdziwą przyczyną tych dolegliwości.
Podsumowanie
Czosnek zwiększa odporność na zakażenie koronawirusem i może zmniejszyć objawy COVID-19, więc zdecydowanie warto go spożywać. Należy jednak znać jego możliwe skutki uboczne aby dostosować odpowiednią dawkę dla siebie. Jeden ząbek czosnku dziennie to dobra ilość dla większości zdrowych osób.
Literatura:
- Thota SM., Balan V., Sivaramakrishnan V. Natural products as home-based prophylactic and symptom management agents in the setting of COVID-19. Phytother Res. 2020 Aug 17:10.1002/ptr.6794.
- Donma MM., Donma O. The effects of allium sativum on immunity within the scope of COVID-19 infection. Med Hypotheses. 2020 Nov;144:109934.
- Kędzia A. Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52.
- Varshney R., Budoff MJ. Garlic and Heart Disease. The Journal of Nutrition, Volume 146, Issue 2, February 2016, Pages 416S–421S.