Czosnek – czy może zwiększyć odporność organizmu na COVID-19?

czosnek a odporność

Większość osób lubi czosnek i uważa, że jest on bardzo zdrowy. Warto jednak raz na jakiś czas przejrzeć najnowsze wyniki badań i sprawdzić aktualne stanowisko naukowców. Znalazłam więc bieżące doniesienia na temat związku czosnku z odpornością na koronawirusa oraz jego bezpieczeństwa dla zdrowia.

Czosnek pospolity – co o nim wiemy?

Czosnek pospolity (Allium sativum L.) jest uprawiany już od około 5 tys. lat, więc wiemy na jego temat bardzo dużo. Łacińska nazwa Allium Sativum pochodzi od słów: all – ostry oraz sativum – uprawny.

Ząbki czosnku zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, fosfor, selen, mangan i związki przeciwutleniające, takie jak flawonoidy. Jednak najwięcej swoich właściwości, czosnek zawdzięcza allicynie – substancji biologicznie aktywnej.

Czosnek – w jaki sposób zwiększa odporność?

Związki zawarte w czosnku pobudzają komórki układu odpornościowego, dzięki czemu organizm człowieka jest lepiej chroniony przed chorobami. Ponadto czosnek zabija bakterie i wirusy oraz działa przeciwzapalnie.

Czosnek a COVID-19

Z najnowszych badań wynika, że czosnek może łagodzić szkodliwe skutki spowodowane przez COVID-19, takie jak zwłóknienie i uraz płuc. Ponadto, substancje bioaktywne znajdujące się w czosnku zwiększają odporność na zakażenie koronawirusem i mogą zapobiegać jego rozprzestrzenianiu się po organizmie.

Czosnek – przeciwwskazania i skutki uboczne

Spożywanie czosnku jest generalnie bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych, istnieją jednak pewnie fakty o których warto wiedzieć:

– czosnek obniża stężenie leptyny (hormonu sytości), co może spowodować zwiększoną ochotę na jedzenie. Osoby chorujące na COVID-19 bardzo często tracą apetyt, więc dla nich ta cecha jest jak najbardziej pożądana.

– czosnku nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (np. warfaryna), ponieważ powoduje on zwiększenie ich działania.

– nie wolno jeść czosnku przed zabiegami operacyjnymi.

– czosnek u niektórych osób może powodować zgagę, bóle brzucha i wzdęcia. Warto jednak zasięgnąć opinii lekarza i dowiedzieć się co jest prawdziwą przyczyną tych dolegliwości.

Podsumowanie

Czosnek zwiększa odporność na zakażenie koronawirusem i może zmniejszyć objawy COVID-19, więc zdecydowanie warto go spożywać. Należy jednak znać jego możliwe skutki uboczne aby dostosować odpowiednią dawkę dla siebie. Jeden ząbek czosnku dziennie to dobra ilość dla większości zdrowych osób.

Literatura:

  1. Thota SM., Balan V., Sivaramakrishnan V. Natural products as home-based prophylactic and symptom management agents in the setting of COVID-19. Phytother Res. 2020 Aug 17:10.1002/ptr.6794. 
  2. Donma MM., Donma O. The effects of allium sativum on immunity within the scope of COVID-19 infection. Med Hypotheses. 2020 Nov;144:109934.
  3. Kędzia A. Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.). Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 46-52.
  4. Varshney R., Budoff MJ. Garlic and Heart Disease. The Journal of Nutrition, Volume 146, Issue 2, February 2016, Pages 416S–421S.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie