Nie jedz zzieleniałych i kiełkujących ziemniaków!

nie-jedz-zzielenialych-i-kielkujacych-ziemniakow

Zzieleniałe i kiełkujące ziemniaki zawierają toksyczną substancję solaninę.

Może ona powodować poważne zatrucia pokarmowe, których objawami są mdłości, wymioty, biegunka, a nawet śpiączka, napady drgawek i obwodowa niewydolność krążenia.

Symptomy zatrucia pojawiają się zwykle po 4–14 godzinach od spożycia.

Zanotowane są także zatrucia śmiertelne, głównie u osób niedożywionych i nieodpowiednio leczonych.

Przypuszcza się, że część tzw. osłabień wiosennych jest spowodowana spożywaniem starych, kiełkujących ziemniaków o dużej zawartości solaniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie