Czarny czosnek można znaleźć już nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach. Skąd się wziął i jakie ma właściwości?
Czarny czosnek to tak naprawdę zwykły czosnek poddany procesom fermentacji. Na skutek tych przemian, powstaje produkt o innych właściwościach smakowych i zdrowotnych.

Podstawową różnicą pomiędzy nimi, jest zawartość allicyny, czyli związku siarkowego o charakterystycznym ostrym zapachu oraz prozdrowotnych właściwościach. Czarny czosnek zawiera znacznie mniej tej substancji.
Czy oznacza to, że czosnek fermentowany nie jest zdrowy?
Wręcz przeciwnie. Allicyna co prawda ulega rozkładowi, jednak na jej miejsce powstają nowe związki. Są to głównie substancje o działaniu przeciwutleniającym, które chronią przed chorobami układu krążenia, cukrzycą i nowotworami, a także obniżają ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym.
Czosnek czarny oprócz silnych właściwości przeciwutleniających ma jeszcze inne zalety. Jego smak i zapach są łagodniejsze w porównaniu z produktem nie poddanym fermentacji. Mi osobiście ten smak przypomina aromat opalanej cebuli, jest słodko-kwaśny. Poza tym czarny czosnek nie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowych, u osób, które czują się źle po czosnku świeżym.
Trzeba jednak przyznać, że czarny czosnek nie zabija bakterii i wirusów w tak dużym stopniu jak świeży. Jeśli więc chcemy wspomóc leczenie przeziębienia, grypy, czy nękającego nas teraz COVID-19 (przeczytaj: Czosnek – czy może zwiększyć odporność organizmu na COVID-19?) , należy sięgnąć po czosnek świeży, najlepiej surowy.
Literatura:
- Kimura S. i wsp.: Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. Journal of Food and Drug Analysis. Volume 25, Issue 1, January 2017, Pages 62-70.
- Ryu JH, Kang D.: Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review. Molecules. 2017 Jun 1;22(6):919.